انگیزه

از ویکی پلی ، دانشنامه طراحی و توسعه بازی

نسخهٔ تاریخ ‏۸ فروردین ۱۳۹۹، ساعت ۱۴:۵۸ توسط Hesamom (بحث | مشارکت‌ها)

انگیزه (Motivation) یکی از عناصر مهم در طراحی بازیه و موضوع مهمی برای توسعه دهندگان ، مخصوصا در بازی های رایگان به حساب میاد. دو منبع تاکنون برای انگیزه معرفی شده ، درونی (intrinsic) و بیرونی (extrinsic). [۱]

محرک های درونی

محرک درونی ، خواسته های فردی ایه که بازیکن رو مشتاق به بازی کردن میکنه ، این محرک میتونه تجربه حکومت رانی در قرون وسطا باشه (Stronghold series) و یا تجربه یه دزد حرفه ای بودن ( Thief) ، به هر حال محرک های درونی طبق نظریه خود مختاری (Self-determination theory) [۲] ، به عناصر پایه ای زیر شکسته میشن:

  • صلاحیت (Competence) ، توانایی انجام کاری و استاد شدن در اون کار
  • خود مختاری (Autonomy) ، توانایی هدایت زندگی فرد به صورت آزادانه
  • ارتباطی (Relatedness ) ، ارتباط با دیگران و به اشتراک گذاشتن تجربیات


محرک های بیرونی

محرک های بیرونی به طور عامیانه به چماق و هویج شناخته میشن. از محرک های بیرونی مثل پول میشه برای تشویق تکرار یه رفتار مطلوب یا جلوگیری از تکرار یه رفتار نامطلوب استفاده کرد.شرطی سازی به استفاده از این نوع محرک ها در تربیت و کنترل رفتار یه فرد گفته میشه. یه بازی میتونه با جایزه دادن پس از انجام یه مرحله اینکارو پیاده کنه و یا میتونیم شاهد پیاده سازیش به صورت های پیچیده تر مثل جایزه روزانه باشیم. بازی‌وارسازی، استفاده از مکانیزم های معمول بازی از جمله امتیاز ، نشان و ... برای تقویت یادگیری یا استفاده از یه محصوله.


تاثیر محرک بیرونی بر روی انگیزه

طبق آزمایشات انجام شده ، تاثیر این محرک ها به الگوریتمی یا خلاقانه بودن کار بستگی داره. کار های الگوریتیمی که دارای مجموعه مشخصی و ترتیبی از کار های کوچکتر هستن با افزایش محرک ها باعث افزایش عملکرد و کیفیت کار میشن. این در حالیه که در صورت خلاقانه بودن کار، محرک های بیرونی از جمله پول نه تنها باعث افزایش عملکرد و خلاقیت نمیشن بلکه به میزان قابل توجه ای اونو کاهش میدن. [۳]


ارتباط بین محرک های بیرونی و دورنی

تاثیر تعداد رقابت کنندگان

طبق نطریه N effect، با افزایش رقابت کنندگان در یه مسابقه، شوق و رغبت شرکت در اون مسابقه کاهش پیدا میکنه. [۴] این موضوع مسئله مهمی در بازی های امتیازی یا آنلاین با تخته امتیازه (leader board). توسعه دهندگان میتونن فقط طیف کوتاهی از افراد با رتبه نزدیک بازیکن رو نمایش بدن ، مثلا 5 نفر با رتبه پایینتر و 5 نفر با رتبه بالاتر و نهایتا 5 نفر اول لیست. تعدادی از توسعه دهندگان از ترفند تیکه تیکه کردن لیست استفاده میکنن، به این صورت که ممکنه چندین بازیکن همگی رتبه یکسان 3 رو داشته باشن!


منابع

Designing Games: A Guide to Engineering Experiences, Chapter 8 : Motivation

  1. The Gamer's Brain: How Neuroscience and UX Can Impact Video Game Design, Chapter 6: Motivation
  2. Self-determination theory Wikipedia
  3. Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us
  4. 100 Things Every Designer Needs to Know about People